جلوگیری از بارداری | روش اورژانسی جلوگیری از بارداری
نمکستان » راه های اورژانسی جلوگیری از بارداری ، در ادامه با ما همراه باشید.
بارداری ناخواسته و بدون آمادگی قبلی، مطلوب هیچ زوجی نیست. لذا آشنایی با روشهای اورژانسی پیشگیری از حاملگی از اهمیت بالایی برخوردار است. سالها قبل انسانها در مقابل بارداري، هيچ راه اطمينان بخشي نداشتند که از وقوع آن جلوگيري به عمل آورند. تنها راه، انتظار فرا رسيدن قاعدگي بعدي بود.
در حقيقت سرنوشت خود را به طبيعت واگذار ميکردند تا چه اتفاق خواهد افتاد. آيا آنها با يک حاملگي ناخواسته مواجه خواهند شد يا بخت يارشان بوده و اين بار هم از معرکه سالم خواهند جست. ليکن در حال حاضر روشهايي در دسترس است که اگر اتفاقی مقاربت بدون استفاده از روشهاي جلوگيري صورت گيرد، ميتوان از آن روش ها استفاده کرده و تا حدود قابل توجهي از بارداري جلوگيري نمود.
شستشوي مهبلي، مصرف هورمونها، استفاده از IUD مسی از آن جمله اند. استفاده از قرص های اچ دی (HD) و ال دی (LD) جهت پیشگیری اورژانسی از بارداری اولین و مهمترین روش جلوگیری از بارداری بعد از انجام نزدیکی مشکوک یا نزدیکی بدون روش ها و وسایل جلوگیری، استفاده از قرص های اچ دی (HD) و ال دی (LD) است. در این روش، بعد از نزدیکی تا 72 ساعت بعد از آن باید دو عدد قرص اچ دی (یا چهار عدد قرص ال دی) با مقدار مناسبی آب میل شود و 12 ساعت پس از اولین قرصها، دوباره اینکار تکرار شود. یعنی دوعدد اچ دی (یا چهار عدد ال دی) دوباره میل گردد.
هر چقدر اولین دوز قرص ها زودتر بعد از نزدیکی مصرف شوند امکان جلوگیری از بارداری بيشتر خواهد بود و هرچه به 72 ساعت بعد از نزدیکی عقب انداخته شود این امکان بعید تر خواهد شد. اگر تا دوساعت بعد از خوردن قرص ها، استفراغی صورت گیرد باید آن نوبت دوباره میل شود ولی استفراغ بعد از دوساعت ایرادی ندارد چون قرص ها به احتمال زیاد تا آن موقع جذب شده اند.
استفاده از قرص لوونورژسترل جهت پیشگیری اورژانسی از بارداری روش دیگر و جدیدتر استفاده از قرص لوونورژسترل Levonorgestrel است. در این روش لازم است فقط یک دوز دو قرصی (دو قرص همزمان) از لوونورژسترل خوراکی میل شود. بهتر است تا 24 ساعت پس از نزدیکی این قرص ها استفاده گردند تا بهترین اثر جهت جلوگیری از بارداری ایجاد شود ولی تا 72 ساعت بعد از نزدیکی هم می توان از این روش بهره گرفت.
نکته مهم این است که این روش ها نباید زیاد مورد استفاده قرار گیرد و مضرات زیادی دارد. لذا فقط در موارد اورژانس و بسیار محدود می توان از آن استفاده نمود. پس به طور خلاصه جهت جلوگیری اورژانسی از بارداری، باید دوز اول (دو قرص اچ دی یا چهار قرص ال دی) را تا 72 ساعت پس از آمیزش و دوز دوم آن را 12 ساعت بعد از دوز اول مصرف نمود. یا اینکه فقط دو قرص لوونورژسترل تا 72 ساعت بعد از نزدیکی میل گردد.
عوارض شایع استفاده از روش های اورژانسی پیشگیری از بارداری
تهوع و استفراغ عارضه شایع این روش می باشد برای جلوگیری از آن بهتر است نیم ساعت قبل و ۴-۶ ساعت پس از مصرف هر دوز این دارو از داروهای ضد تهوع مانند قرص دیمن هیدرینات ۲۵-۵۰ میلی گرم ویا ویتامین B6 استفاده نمود .
اختلال در قاعدگی که ممکن است فرد سریع پریود شود زیرا دوز بالای هورمون استفاده شده وبعد یکدفعه سطح هورمون ها پایین می افتد و باعث قاعدگی می شود .
سر درد و سر گیجه
موارد استفاده روش های اورژانسی
پس از تماس جنسی بدون استفاده از یک روش مطمئن پیشگیری از بارداری
پارگی کاندوم
خروج ای یو دی در زمانی غیر از قاعدگی
استفاده از روش صبیعی یا منقطع با شک به تماس جنسی که می تواند منجر به بارداری گردد.
موارد منع منصرف
حاملگی
تماس های مکرر جنسی بدون پیشگیری
موارد منع مصرف استروژن ٬ میگرن ٬ ترومبوز وریدهای عمقی
نکاتی درباره روش اورژانسی پیشگیری از بارداری
این روش فقط و فقط در موارد اورژانس به کار می آید و استفاده از آن به عنوان یک روش معمول پیشگیری از بارداری مجاز نمی باشد.
این روش به نسبت روشهای دیگری عوارض بیشتری دارد (تهوع ، استفراغ ، سردرد و …) پس بهتر است حدالمقدور از این روش استفاده نکنید مگر در موارد ضرورت .
اين روش مي تواند باعث تغيير در زمان قاعدگي بعدي شود . معمولاً اين تغييرات كم بوده و قاعدگي چند روز زودتر يا ديرتر اتفاق مي افتد . اگر تاخير قاعدگي بيش از 7 روز شود بايد احتمال بارداري را در نظر داشت در اين صورت بررسي فرد و معرفي براي انجام تست بارداري ضرورت دارد .
روش های اورژانسی پیشگیری از بارداری + توضیحات کامل